Lees verder “Masseren bij kanker”

" />

Masseren bij kanker

Kanker is en ingrijpende ziekte, het neemt bezit van je lichaam. De behandeling met chemotherapie, bestraling of hormoontherapie laat zijn sporen achter, zowel lichamelijk als geestelijk.

Als je de diagnose kanker krijgt kom je direct in een medische achtbaan terecht, waarbij alle aandacht gericht is op jouw ziekte. Aanraking is alleen nog maar om medische redenen.

Massage geeft geen genezing maar kan in dit proces een grote steun zijn. Uit onderzoek is gebleken dat masseren bij mensen met kanker de kwaliteit van het leven van dat moment kan verbeteren. Door het aanraken met aandacht wordt het mogelijk het vertrouwen in je eigen lichaam te herstellen.

Symptomen als pijn, spanning, stress, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie kunnen verminderen. Er komt ontspanning voor lichaam en geest.

Massage bij kanker kenmerkt zicht door rustige, zachte massage en soms alleen aanrakingen, waarbij je de kans krijgt om te ervaren en te voelen wat er in jou leeft, je hoeft even niet, je wordt aangeraakt met volledige aandacht voor jou, een moment voor jezelf.

Voor de eerste massage wordt er een uitgebreide intake gehouden om jouw gezondheid toestand in kaart te brengen. Ik stuur van te voren per mail een vragenlijst, deze nemen we  daarna samen door.

Bij borstamputatie, stoma’s of pijnlijke plekken op het lichaam wordt jouw lig- of zitpositie zo aangepast dat het toch comfortabel is.

De duur van de massage wordt elke keer afgestemd op jouw gezondheid toestand op dat moment. Er wordt altijd van te voren overlegd hoe je je voelt.

Op plaatsen waar lymfe oedeem aanwezig is wordt niet gemasseerd, hooguit aangeraakt.

De massage is voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad, voor mensen die in het behandelproces zitten.

Mensen in de palliatieve fase kunnen ook erg veel ontspanning en rust ervaren tijdens de massage.

Ik kan alleen masseren met toestemming van de oncoloog.